måndag 14 januari 2013

att ha haft spa-söndag

Äntligen blev det då söndag och dax för äventyr! Strax före jul fick jag en finfin julklapp av min vän Mimmi som innebar att hon och jag skulle åka på mini-äventyr till Stufvenäs gästgiveri, ett himla mysigt ställe som inte ligger alltför långt hemifrån. Äventyret som gick under benämningen Sköna Söndag innebar kort sagt att  man kommer till gästgiveriet löjligt tidigt (för att vara söndagmorgon) får äta en ruskigt god frukostbuffé och därefter gå en trappa ner till Bansai Spa där ägnar halva dagen åt värme, vatten och vila. Inte ett sånt dumt sätt att spendera en söndagsförmiddag med andra ord.

Så strax före 8 drog jag och Mimmi ut på de snötäckta vägarna och blev lite förblindade av det nästan magiska blågrå ljuset som bara en vintermorgon kan uppvisa medan vi pratade om vikten av bra hotellfrukostar och hur snön kan förändra ett helt landskap. Förväntansfulla och upprymda kom vi till ett gästgiveri som låg inbäddat i snö där utelamporna fortfarande tindrade som som på julafton. Inne var det varmt och ombonat, doftade bryggkaffe och nybakat bröd och Mimmi hittade snabbt en gammaldags telefon och ringde på personal som kom med leenden och hälsade oss välkomna. En lång frukost senare bestående av färsk frukt med yoghurt, frallor med ost och skinka, knasprigt bacon och baljor av gott kaffe och juice var vi redo att bli spavarma.

foton by sara ulrika

När vi kom ner i spa´t skrattade vi oss nästan hesa åt att tofflorna var onesize-fits-all vilket i verkligheten innebar storlek 45 och att rockarna blev minst 18 nummer för stora för Mimmi som är något kortare än oss vanliga dödliga. Därefter fortsatte vi med ryggmassage och testade olika typer av bastubad där inte minst infrabastun var nåt i hästväg. Tänk er en bastu utformad som liten inglasad busskur där första tanken när man sätter sig är: det är ju knappt varmt. Men sen. SEN. Då jäklar börjar man svettas. Inom loppet av tio minuter har man svettats hektoliter och när man kommer ut känner man sig som en urvriden disktrasa och vill dricka badkar med vatten för att bli normal igen. Läskiga grejer det där.

Efter infrabastun somnade Mimmi med sin bok i en solstol med kuddar och jag i en sån där mysig hängstol som gungar från taket och när vi snusat en stund blev det mera bad, vätskepåfyllning och ansiktsmasker. Sisådär 5 timmar efter ankomsten rullade vi sedan ut från Stufvenäs, bastuvarma och mosiga men väldigt nöjda och glada. 

Och jag, jag vet att jag har en av de finaste vännerna i världen som ger presenter man blir lugn och varm i själen av och den där söndagen, ja den kan jag leva på i en halv evighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar