söndag 3 februari 2013

att försöka visa tusen och en natt - Marrakech - del 3


foto by sara ulrika och härifrån.

Har ni sett Harry Potter? Om ni har det, gillade ni första filmen när Harry och hans kompisar går till Diagon alley och handlar prylar till skolan, lika mycket som jag? Då hade ni älskat platsen vi hittade när vi sen blev hungriga och drev omkring i souken och helt plötsligt virrvarret av gränder öppnade upp sig i ett ljust och spännande torg. Rahba Kedima. Va! Bara namnet låter ju som nåt som kunde ha varit i en Potter-film. Och precis som guideboken beskrev det så kunde Rahba Kedima ha varit platsen där Harry hade köpt sina medikamenter, trolldrycker, ugglor och trollspö. Här fanns allt! Ödlor, fåglar, kryddor, korgar, medikamenter och blandade krus med drycker som kunde bota allt från fotsvamp till magkrämpor. Här mitt i alltihop hittade vi ett fantastiskt café med en takterass där det serverades de godaste kycklingpitamackorna och ljuvlig färskpressad fruktjuice.

Efter det fick vi förnyad energi och kunde ta oss till fots ner till mausoleet Saadian tombs och palatset Bahía som båda uppvisade ännu mer fantastisk arkitektur. Precis som innan lyckades vi gå vilse cirka trehundra gånger på vägen dit men det är mer en regel än ett undantag i Marrakech om man inte åker taxi, men det är ju ingen sport om man gör det. Bahía palatset byggdes av sultanens storvisir Si Moussa på 1800-talet som hans privata palats och bostad åt honom och hans fyra hustrur och harem bestående av 24 konkubiner. Jag gissar att de 180 rummen kom väl till pass.

foto by sara ulrika.

Och trots att det finns sjuhundrafemtioelva saker till jag skulle kunna berätta om den där soliga dagen i Marrakech så tänker jag låta er följa med och hälsa på Yves Saint Laurent i nästa inlägg och sen är nog det här reseberättandet slut för den här gången. Ha en mysig söndagskväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar