söndag 9 juni 2013

att sammanfatta den första riktiga sommarhelgen

Årets första sommarhelg har snart passerat och jag vet knappt hur jag ska kunna sammanfatta hur underbara de senaste dagarna varit. Inte nog med att jag fått vara hemma. Hemma i mitt eget, med mina barn och min livsnjutare till katt som alla liksom jag är glada att jag äntligen är hemma och faktiskt får stanna hemma. För precis som jag skrev så är borta bra men hemma bäst och här hemma är det förbannat bra just nu. Sommaren har verkligen slagit ut i full blom och fåglarna kvittrar hur intensivt som helst på morgonen när man vaknar och går barfota i daggvått gräs ut till uteplatsen med en kopp kaffe i handen. Visst är det galet ändå? Att det kunde bli så här härligt igen efter en så lång vinter som vi haft. Men nu är vi verkligen här.

I fredags var jag ledig tillsammans med min yngsta dotter och efter en heldag med trädgårdslunk och kirskålsbekämpning dök mannen upp med havskräftor till grillen. Tillsammans med lite chili, vitlök och olivolja blev de en fin förrätt och för att fira lite extra att jag får vara hemma igen och att alla hans uppsatsseminarier är över drack vi champagne till kräftorna. Sagolikt gott!


Lördag tänker man att man ska ha sovmorgon men jag är dessvärre förbaskat morgonpigg, vilket i och för sig inte är av ondo när mornarna är så vackra som de är den här årstiden. Vid lunchtid åkte vi till Kläckeberga lantcafé och mötte upp några vänner som var här från Stockholm. Har ni inte varit på Kläckeberga nångång så ska ni absolut åka dit för det är jättemysigt. Och fikat är att dö för. Jag åt en passionsfruktscheesecake och dottern tog en kladdkaka med kolakräm som tydligen var bland det godaste hon ätit. Efter fikastunden körde vi till Ekenäs och hämtade gräsklipparen hos mannens föräldrar eftersom armhålehögt gräs inte står högt i kurs bland varken grannar eller oss själva. Och när vi kom hem hade den äldsta dottern tagit sig hem från pojkvännen och så småningom vankades det grill igen. 


Och idag har jag startat en egen liten odling med hjälp av en hemmasnickrad odlingslåda, en gammal persillåda och en grävd odlingslott som både krävde svett och svordomar för att bli klar. Jag är verkligen inte nån mästerodlare och jag har tyvärr inte några gröna fingrar heller, men jag tänker att försöka kan ju alla. Och eftersom jag har hört att ruccola, spenat och ärter av massa slag, det klarar a-l-l-a så måste jag ju bara försöka. Så i år odlar vi shitloads av ruccola, spenat, ringblommor och sockerärtor och hoppas såklart att det blir fint som bara den. Nångång snart tänker jag väl att man ska lägga nåt att trampa på annat än mossan som växer runt lådorna och bädden, men det hanns inte med idag.


Strax efter lunch var värmen brutal och jag varmare än en överhettad combi efter allt grävande så jag och dottern tog med oss mannen till havet och tog årets första dopp. Det var varmt ungefär så länge som vattnet inte räckte längre än till anklarna men bada, ja det gjorde vi ju såklart ändå. Och ni ser ju själva hur glada vi var!


Och vips så blev det kväll igen. Olivia och jag tog en runda på cykeln och på vägen såg vi mängder av liljekonvaljer och vinden doftade nyslaget hö. När vi nästan var hemma ropade dottern till att hon såg en jättestor skalbagge och då var vi ju självklart tvungna att vända och titta. Och mycket riktigt. En JETESTOR ekoxe kröp längs väggrenen. Superfin tyckte vi båda och cyklade järnet hem för att hämta kameran. Men ekoxen ville inte vara med på bild. "Han visste nog att han var sällsynt, mamma" sa Olivia och så kanske det var.


Här hemma börjar dagen lida mot sitt slut. Dottern står i duschen och mannen ligger utsträckt i soffan med del två av Game of thrones-böckerna i handen medan jag skriver det här inlägget och väntar på att sirapslimporna jag bakar ska jäsa klart och vara redo för ugnen. Och det är väl en rätt okej avslutning på en prima helg ändå kan jag tycka. Lite nybakad limpa med smör och ost tillsammans med ett citron- och ingefärste framför en film med dom man gillar mest innan det är dags att sova? Det enda som fattas är den äldsta dottern som nog just kommit fram till det Gotland som jag lämnat. Där ska hon jobba hela sommaren så vi får nog hoppas att vi andra tar oss dit minst en gång till innan sommaren är slut. 

För visst gäller det att ta tillvara på den här tiden? Jag tycker nog det ändå.

alla foton i det här inlägget är tagna av mig

1 kommentar:

  1. Låter som en superhärlig helg med massor av härliga aktiviteter!

    Kram

    SvaraRadera