tisdag 17 juni 2014

I min bokhylla #6

Konsten att ha sjukt låga förväntningar av Åsa Asptjärn

Boken handlar om Emanuel Kent Sjögren, högstadiekille med noll (okej då en) polare och minussaldo på tjejkontot. I den här boken ger han andlig vägledning åt alla dom som är i samma sits. Hans uppmaning till oss är kort och gott "ta del av mitt halvkassa liv och gör sedan tvärtom". Grunden i hans filosofi är: utan förhoppningar och förväntningar så kan du inte bli besviken. På nåt sätt lyckas han faktisk med det och på så sätt nå en hel del, med hans eget mått mätt, framgång. Ja, det är en tonårsbok. Men värd att läsa även för oss som är lite för gamla egentligen men som bara tvärvägrar att växa upp. Och möjligen för en och annan som behöver en förklaring till sin egen tonårings beteenden.

Det bästa med boken är: Tore. Emanuels enda kompis. En störtskön kille som är helt frånkopplad från ambitionen att bli en av innefolket. Han fiskar. Och har gärna fiskarmössa och vadarbrallor i plugget. Och skiter fullkomligt i vad andra tycker. Tore är en befrielse från alla de krav på framgång, popularitet och  snygghet. Det tar halva boken för Emanuel att inse att Tore är det bästa som hänt honom. Både på gott och ont. För mig som tyckte att högstadietiden var en pina med allt vad det innebar är den här boken en bekräftelse på att jag inte hade fel. Inte ens då, för typ tjugofem år sen. Boken innehåller en massa skratt och tänkvärdheter. Absolut nåt att rekommendera till alla er som har tonåringar över femton hemma. Tjej eller kille spelar ingen roll.

Det sämsta med boken: Den tar slut ganska abrupt. Känns inte så naturligt utan slutet är rumphugget och lämnar en ett gäng frågor obesvarade. Kanske kommer det en fortsättning?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar