måndag 10 augusti 2015

äpplen, skånska vyer och ett riktigt gammalt hus

I fredags åkte jag och M iväg på en kort roadtrip till Skåne och Österlen. Egentligen var anledningen till resan att vi skulle hälsa på några fina vänner i Lund, men om man får chansen att köra förbi några andra fina ställen så måste man ju i mitt tycke bara ta den. Så sagt och gjort. Första stoppet blev Kivik och äppelodlingarna. Jag vet inte hur många gånger jag varit där, jag tycker att det ändå är precis lika mysigt varje gång. Särskilt fint är det i visningsträdgården där alla äppelsorterna står i långa rader.

Efter Kivik åkte vi vidare. Det är absolut inte svårt att förstå varför varenda människa vill vara på Österlen när det är sommar när varenda liten millimeter ser ut att vara förebilden för texterna i en Lundell-låt. Fälten är fyllda till bredden med sädesodlingar där vallmon bildar små röda hav mitt i allt det guldgula.

Målet var Glimmingehus. Trots att jag varit där förut blir jag lika tagen varje gång. Det är en magisk plats för alla som är intresserade av svensk historia och medeltid. Trots att bygget är danskt är det nog ett av de viktigaste tidsdokumenten över svensk medeltid vi har här i landet. Det kan verkligen rekommenderas. Inte bara för historienördar. Utan även för familjer med vetgiriga barn som gillar gamla magiska ställen med fälluckor och hemliga gångar.
Otroligt fint och välbevarat även inomhus. Mängder av rum med fina fönsternischer att sitta och känna in rummet i. I bästa Ernst Kirschsteiger-anda.


Efter en fika på Olof Viktors (galet upphaussat såklart men jisses så goda bakverk!) åkte vi vidare mot Lund och den här trädgården. Egentligen är den ganska liten men den prunkar på ett sätt som skulle göra vilken trädgårdsfantast som helst avundsjuk. I en stor balja växte t ex zucchinin sig stor och strax bakom sträckte sig svart- och grönkålen ståtligt på sig. Det blir nog en fin skörd! När vi kom bjöds vi på en kall öl och till middag njöt vi kräftor och ost, goda majskolvar kokta och rullade i parmesan, ostmuffins och en och annan välkyld snaps. 

Innan vi åkte hemåt på lördagen gjorde vi ett besök på Tirups örtagård som ligger i närheten av Uppåkra. Hur mysigt som helst att gå omkring bland alla fina växter och krukor. Vi köpte med oss en örtkorg som vi fyllde med citrontimjan, citronverbena, grekisk oregano, vit stäppsalvia och krusmynta. Den hoppas vi ska ge oss lite lite medelhavskänsla även för en liten oansenlig balkong som vår.

Två fina dagar svischade förbi i ett nafs. Idag är det måndag och vi har exakt nio dagars semester kvar innan jobbet tar vid. Men då gäller det att ta i på sluttampen! På onsdag drar vi därför till sydligare breddgrader och avslutar på bästa sätt (hoppas vi) italian style.

Sardinien, nu kommer vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar